Hvorfor organisert som forening?

 

Eierskap

Det er svært viktig at en frivilligsentral er uavhengig fra styring av politikere eller kommuneadministrasjon. Vi skal være de frivilliges arena og sikre og støtte opp om demokratiske verdier, ikke tilfredsstille politiske mål eller være gratis arbeidskraft for administrasjonens innsparinger.

Lag, foreninger, og enkeltfrivillige skal kjenne at de har innflytelse på samskapingen i frivillig sektor.
Lag og foreninger i Nittedal kan bli medlemmer i Nitelva Frivilligsentral.

Bli medlem, bli Frivillig, bli støttemedlem!

Koordinering

Frivilligsentralene er født til å koordinere.
De første frivilligsentralene i Norge ble etablert i 1991, med mål om å være det koordinerende ledd for frivillighet lokalt.
Fagkunnskapen deles i dag mellom landets 465 frivilligsentraler som sikrer profesjonalitet i forvaltningen av tilgjengelige frivillige ressurser. En samordning av lag og foreningers aktiviteter og uorganiserte frivillige gir en merverdi for alle. Lag og foreninger får tilgang på nye medlemmer og man slipper at to organisasjoner “finner opp hjulet” parallelt og gjør dobbelt arbeid, isteden for å samarbeide.

Robert Mood, President i Norges røde kors har sagt:
”Kampen mot naturødeleggelser og klimaendringer, kan bare vinnes hvis vi bygger sterke fellesskap nedenfra.”

HappyTom sier:
”For å bygge et godt lokaldemokrati,
er det viktig at frivillighet gis uavhengig økonomisk handlingsrom og involveres før beslutninger fattes som berører frivillig sektor. Det er avgørende at frivillig innsats organiseres nedefra og opp-BottomUp”

Økonomi

I 2017 endret Stortinget ordningen med statstilskuddet til frivilligsentralene. Den enkelte kommunens oppgave er etter dette å sende en mail/e-post til Kulturdepartementet (KUD) når det blir opprettet nye frivilligsentraler i deres kommune. Da Nitelva frivilligsentral ble etablert 12. mai 2019 sendte vi e-post til Nittedal kommune, men den ble ikke sendt videre til KUD og vi har ikke fått noen forklaring på hvorfor det ikke ble gjort. Dette resulterte i at vi ikke mottok statstilskuddet på kr 427.000 for 2020. 

Nasjonalt jobbes det for at Stortinget vedtar å gå tilbake til tidligere ordning, slik at statstilskuddet overføres direkte til frivilligsentralene, i stedet for gjennom kommunen. Les artikkelen i Kommunal Rapport Klikk her

En frivilligsentral genererer mange årsverk i frivillig innsats og har i de fleste sentraler kun en ansatt. Nittedal kommune støtter ikke Nitelva frivilligsentral økonomisk, og uten økonomiske midler driftes vi derfor foreløpig kun på frivillig basis. Vår utfordring er at vi nå ikke har økonomiske midler, og er derfor foreløpig avhengig av private gaver/støtte for å kunne gi et tilbud til Nittedals innbyggere. Vi har behov for midler til å kjøpe inn programvare til frivillighetsregisteret, og egne separate nettsider.

Vi søkte om breddemidler fra Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner og Nittedal i 2020, men fikk avslag. Leder HappyTom har derfor laget websidene midlertidig innunder sitt webområde og dekker kostnaden av egen lomme. 

Takknemlig for gaver til vår konto:
1506.27.44313‬
eller VIPPS 57 22 22

20140301_Trade-151_0124-copy.jpg

Historikk

HappyTom Christiansen var tidligere leder av Nittedal Frivilligsentral. Styret fattet styrevedtak at stiftelsen skulle omdannes/avvikles. Etter flere års prosess, ble det bestemt at en frivilligsentral i Nittedal skulle drives som en forening. Dette styrevedtaket og den demokratiske prosessen bak, ble motarbeidet av Nittedal kommune og prosessen med omdanning ble stanset våren 2018. Nittedal kommune vedtok på sitt kommunestyremøte i desember 2018 å ikke videreføre midler til drift av stiftelsen Nittedal Frivilligsentral. Dette er bakgrunnen for at Nitelva Frivilligsentral ble etablert.

Fellesskap

Det er helt riktig og helt naturlig at en forening som pensjonistforeningen, helselaget, Mental helse osv. kjemper for sine medlemmers særinteresser. På samme vis er det helt naturlig for en frivilligsentral å være uavhengig av en enkelt organisasjon og være en paraplyorganisasjon som kjemper for alle interessene i frivillig sektor. Fellesskapet ved et eierskap til Nitelva Frivilligsentral vil bidra til redusert konkurranse mellom lag og foreninger. Samarbeidet vil styrke den enkelte organisasjon.

Utvikling av en helhetlig kommunal frivillighetspolitikk.jpg

FRIVILLIGHETSPOLITIKK

Vi vil fortsette arbeidet med å påvirke Nittedal kommune til å opprette en helhetlig frivillighetspolitikk slik svært mange kommuner har. Stortinget oppfordrer kommunene til det, Frivillighet Norge forventer det, KS-kommunenes organisasjon forsøker å motivere kommuner som ikke har satt igang arbeidet med egen frivillighetspolitik om å gjøre det.

Nittedal utarbeidet den såkalte “ad-hoc rapporten i 2006” hvor tidligere daglig leder Håvard Austgard i Nittedal Frivilligsentral la ned et svært godt arbeid. Dette resulterte i en Frivillighetsmelding for Nittedal kommune i 2009. Da kommunen reviderte sin planstrategi, forsvant intensjonen om årlig revidering av Frivillighetsmeldingen. Det ble foreslått at Frivillighetsmeldingen skulle bli en del-2 i kulturmeldingen. Forslaget ble aldri fulgt opp. Denne del 2 har ingen sett noe til og frivillighetspolitikken i Nittedal er ikke nedfelt i en egen skriftlig plan. Vi ønsker en dialog om hvordan vi kan starte opp utarbeidelsen av Nittedals Frivillighetspolitikk i fellesskap. Dette er ikke et arbeid som politikere og administrasjonen utarbeider alene. Frivillighetspolitikk utarbeides i bredt samarbeid med frivillig sektor.
Det er mange andre kommuner som har utviklet sin frivillighetspolitikk som vi kan bruke som forbilder.

Optimister lever lenger!